reede, 30. oktoober 2009

Süsivesikud

Süsivesikud on organismi põhiliseks energiaallikaks, nad kuuluvad rakkude ja kudede koostisesse; vere erütrotsüütide koostises määravad veregrupi, nad kuuluvad ka rea hormoonide koostisesse.

Toidus esinevad süsivesikud monosahhariidide (glükoos, fruktoos), disahhariidide (sahharoos, laktoos, maltoos) ning polüsahhariididena.

Polüsahhariidid jagunevad tärkliseks ja mittetärkliselisteks (kiudaine) polüsahhariidideks.

Süsivesikud peaksid andma ligi 60 % päevasest energiast. Süsivesikute defitsiidi korral muudetakse organismis talletunud rasv energiaks.

Süsivesikud jagunevad:

  • Laktoos e. piimasuhkur
  • Glükoos e. viinamarjasuhkur
  • Fruktoos e. puuviljasuhkur
  • Sahharoos e. tavaline suhkur (saadakse suhkruroost või suhkrupeedist)
  • Maltoos e. linnasesuhkur (saadakse teraviljadest)
  • Tärklis
  • Tselluloos

Süsivesikute sisaldus 100 grammis toiduaines:

* Suhkur 100 g

* Besee 96 g

* Kuivatatud banaan 88 g

* Karamell 87 g

* Maisihelbed 86 g

* Kartulijahu, kuivatatud kibuvitsamarjad 83 g

* Mesi, pulgakomm 81 g

* Pastilaa, vahukomm, vahvel, küpsis 80 g

* Kuivatatud datllid, riis 78 g

* Müsli, hommikuhelbed, pop corn 77 g

* Suhkruga kakaopulner 75 g

* Näkileib, kuivik 72 g

* Kuivatatud uba, rosinad, piparkook, makaronid 70 g

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar