reede, 30. oktoober 2009

Toitained ja nende muutumine kulinaarsel töötlemisel

TOITAINED

Toiduained on toidus kasutatavad ained või ainesegud, mis on kas loomse, taimse või mineraalse päritoluga.

Toitained on toiduainete koostisosad, mis vabanevad seedimisel ja toidavad organismi (valgud, rasvad, süsivesikud, mineraalained, vitamiinid).

Makroelemendid on need toitained, mille päevane vajadus on grammides.

Mikroelemendid on need toitained, mille päevane vajadus piirdub milli- või mikrogrammidega.

Toitained katavad organismi energiakulu, tagavad ainevahetuse ja kasvu ning rakkude uuenemise.

Toitained liigitatakse ehituslikud (valgud, mineraalained, vesi, vitamiinid) ja energiat andvad (süsivesikud, valgud, rasvad).

Toidu lisaaine on looduslik või sünteetiline aine, mis lisatakse toidule selle omaduste mõjutamiseks (emulgaatorid, stabilisaatorid, toiduvärvid, säilitusained jne.)

Saasteaine on aine, mis on toitu või toidutoormesse sattunud töötlemisel kasutatud ainetest või keskkonna saastumise tõttu. Need võivad olla inimese tervisele ohtlikud, samuti halvendavad toidu omadusi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar