neljapäev, 12. november 2009

Ca, Mg, Na, sool ja soola tarbimine

Kaltsium (Ca)
Ca on luude ja hammaste koostiselement, reguleerib veresoonte läbilaskvust, närvisüsteemi funktsioneerimist, vere hüübimist, lihaste kokkutõmmet, südame tööd jne. Enamus Ca (99%) on lahustumatute sooladena luudes ja hammastes.
Kaltsiumi vajadus sõltub east. Eriti vajalik lapseeas.
Ca-vaegus organismis võib põhjustada krampe ja liigeste valulikkust, lihaste ning närvide ärrituvust ja unisust. Luukoe hõrenemine, luude pehmus ning lihaste krambid viitavad kestvale Ca-vaegusele.
Ca-liig organismis võib põhjustada luukoe ja neerude muutusi, takistada lihas- ja närvkoe talitlust.
Parim Ca omastamine on piimast ja piimatoodetest, lisaks sellele on Ca kala ja kalasaadustes. Taimsetest toiduainetest on Ca pähklites, kaunviljades, kapsas, tillis ja nõgeses.
Liigne kohvitarbimine (3-4 tassi päevas) vähendab Ca omandamist (Ca viiakse uriiniga välja)
Magneesium (Mg)
Mg nagu Ca kuulub luukoe koostisesse, 70 % organismis olevast Mg on luudes. Mg on paljude ensüümide kofaktor, võtmeroll ema kui 300 ensüümreaktsioonis.
Mg defitsiit võib põhjustada närvilisust, depressiooni, kõrget vererõhku.
Mg liig võib tekitada kõhulahtisust.
Mg leidub kõikides rohelistes taimedes. Mg-rikkamad on täisteraviljatooted, lehtköögivili, kakao, pähklid, õlirikkad seemned. Suhteliselt palju on Mg ka seentes ja pärmis. Loomsetest toiduainetest on Mg enim juustus, kalas, vasika- ja veiselihas.
Naatrium (Na)
Na ja K moodustavad tasakaalusüsteemi raku sees ja väljas. Na ioonid asuvad peamiselt väljaspool rakumembraani, raku sees on Na konsentratsioon väiksem. K ioonide puhul on vastupidi.
Na ioonid liiguvad rakust väljapoole, K ioonid raku sisse. Selline Na ja K ioonide liikumine tagab organismi normaalse veerežiimi, närviimpulsi edasikande jm.
Täiskasvanu päevane Na-vajadus on keskmiselt 35 mg 1 kg kehamassi kohta, mis vastab ligikaudu 2,5 g keedusoolale. Enamasti tarbitakse keedusoola palju rohkem.
Kõhulahtisus, rohke vee tarbimine, higistamine ja oksendamine suurendavad Na tarvet. Na defitsiiti esineb harva.
Sagedasem on Na liigsus, mis põhjustab vee ainevahetushäireid, vee peetust organismis, tursete teket.
Na leidub peaaegu kõigis toiduainetes.
Sool
Sool ehk keedusool koosneb 40 % naatriumist ja 60 % kloorist.
Päevasest soolakogusest saadakse:
30-50 % valmiskujul tarbitavatest toiduainetest või poolfabrikaatidest
10-30 % naturaalsetest toiduainetest
30 % lisatakse toiduvalmistamisel
Tarbitava soolakoguse vähendamiseks tuleb:
• Toidu maitsestamiseks kasutada ürte ja maitseaineid, mis soola ei sisalda
• Valmistada toit värsketest või külmutatud toiduainetest
• Salatikaste valmistada õli ja mahla baasil
• Vähendada soolarikaste kiirtoitude ning soolatud, suitsutatud, konserveeritud toiduainete tarbimist
• Kasutada keedusoola asemel soolaasendajaid (pansool jt)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar