reede, 6. november 2009

Hautatud liharoad

80. Guljašš Mirko - Ungari rahvusroog hautatud veiselihast.

Koostisained

600-800 g Veiseliha

1 Mugulsibul

2 kl Vett

1 sl Tomatipüreed

1 sl Nisujahu

Soola

Pipart

riivitud Muskaatpähklit

Retsept

Lõika liha 3-4 cm suurusteks kuubikuteks ning pruunista koos tükeldatud sibulaga.

Lisa tomatipüree ja vesi ning hauta pehmeks.

Seejärel lisa külma veega segatud jahu, keeda läbi ning maitsesta.

Serveeri keedetud kartulite ja kurgi- või peedisalatiga.


81. Strooganov Christopher

4 Sibul
2 Õli
400 veise välisfilee
2 Paprika (jahvatatud)
1 Tume lihaleemekuubik
2.5 Jahu
3 Vesi
1 Hapukoor 20%
3 tomatipüree
Sool

sidruni- või must pipar
veidi Cayenne'i pipart

Valmistus:
Lõika sibulad pikuti neljaks, seejärel ristipidi viiludeks. Küpseta õlis läbipaistvaks ja tõsta pannilt ära. Lõika liha umbes 5 mm paksusteks ribadeks, prae pannil keskmisel kuumusel nelja eraldi portsjonina pruuniks. Tõsta kogu liha pannile tagasi, lisa sibul ja sega. Raputa peale paprika ja jahu, sega hästi läbi ning kuumuta segades paar minutit. Kalla siis pannile kogu külm vesi ja lase pidevalt segades keema tõusta. Lisa hapukoor, tomatipüree, maitseained ja pudendatud puljongikuubik. Hauta laagerdunud liha kaane all vaevalt keevana 15 minutit, mittelaagerdunut aga kuni 45 minutit ehk kuni liha on pehme.

82. Mulgikapsad Taavi

83. Azuu Cäroly -
Koostis:
400 g veiseliha
1 kuni 2 sl õli
1 kuni 2 tükeldatud sibulat
2 sl kontsentreeritud tomatipastat või
adžika vürtsikastet (või mõlemat)
küüslauku
vett
1 kuni 2 soolakurki või
hapukurki
400 g tükeldatud ja praetud kartulit
soola
musta pipart

Valmistamine:
Lõika veiseliha esmalt ristikiudu viiludeks ja seejärel kangideks (umbes 1x4 cm), pruunista pannil õlis.
Lisa sibul, prae kergelt läbi.
Lisa tomatipüree (ja adžika).
Vala peale niipalju kuuma vett, et liha oleks kaetud.
Hauta, kuni liha on pehme (30-45 minutit).
Lisa kurgid, peenestatud küüslauk, praetud kartulid ja hauta veel 10-15 minutit.

84. Kuržeme strooganov Maria (2-le)
0,360 kg seakaela stroganovi
0,060 kg shampinjone
0,150 kg kornisone (kokteilkurgid)
0,060 kg porrut
0,010 kg küüslauku
0,005 kg tshilli kaunpipart
0,050 kg päikesekuivatatud tomatite pastat
0,080 kg rõõska koort 38%
0,060 kg sibulat
0,050 l vett
peterselli
Valmistamine:
1. Haki sibul väikesteks kuubikuteks
2. Sega kokku päikesekuivatatud tomatite pasta, 50 ml vett ja rõõskkoor
3. Lõika shampinjonid pooleks ning poolikud tükid omakorda pooleks
4. Lõika porru ca 8 cm pikkusteks tükkideks ja need omakorda tiku laiusteks ribadeks
5. Lõika kornisonid risti kolmeks
6. Lõika tshillikaun ja küüslauk väga õhukesteks viiludeks
7. Pane Pariisi kartul ja porgand kergelt soolatud vette keema, samal ajal
kuumuta kaks lusikat oliivõli keskmise suurusega pannil tuliseks
8. Aseta liha ühtlase kihina kuumale pannile ja prae kergelt segades 2-3 minutit, lisa soola, pipart
9. Lisa sibul, shampinjonid, tshillipipar ja küüslauk, prae veel 2 minutit. Soovi korral lisa 2 cl konjakit ja pool teelusikat mett - kuumuta ja sega veel 2 minutit, seejärel lisa porro, kornisonid ja rõõsakoore-päikesekuivatatud tomatite segu. Lase 2 minutit haududa, aeg-ajalt kergelt segades.
Soovi korral lisada soola.

85. Raguu
86. Kooreklops Mirko -

Valmistusained

u. 500 g luudeta veiseliha
soola
pipart
2 sl jahu
2 sl rasvainet
1 kl vett
200 g hapukoort
1 sibul

Valmistusviis

1. Lõika liha risti kiudu viiludeks, vasarda tugevalt ja vormi ovaalseks. Puista lihaviiludele veidi soola ja pipart.
2. Kuumuta pannil rasvaine, pruunista selles lihatükid ning hakitud sibul.
3. Pruunistatud lihatükid ja sibul pane hautamisnõusse, vala üle panniuhteleemega ning hauta pehmeks.
4. Valmis lihalõigud tõsta kastmest välja. Lisa hautamisleemele jahu ja hapukoor ning lase keema tõusta, maitsesta kaste.
5. Pane lihatükid kastmesse tagasi ja keeda hetkeks koos läbi.
6. Serveeri keedetud või praetud kartulitega ning aedvilja-, seene- või kurgisalatiga.

Portsjone
4

87. Sibulaklops Aigi

500 g veise-või sealiha,

3 sibulat,

soola,

pipart,

2 spl. rasva,

2 spl. vett,

2 spl. hapukoort,

2 spl. jahu.

Liha lõigatakse viiludeks, vasardatakse ja vormitakse ovaalseks. Peale puistatakse soola ja pipart ning praetakse. Praetud liha pannakse hautamisnõusse, valatakse peale panniuhteleent ja hautatakse, kuni liha on pehme.

Jahu pruunistatakse rasvas, lisatakse hautamisleem ja keedetakse läbi. Lõpuks lisatakse hapukoor ja maitsestatakse. Sibulad tükeldatakse ratasteks, praetakse kuldkollaseks ja tõstetakse lihalõikudele lauale andmisel. Kaste antakse eraldi kastmekannus.

Lisandiks keedetud kartulid, hautatud aedviljad, toorsalat.


88. Hautatud liharullid

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar