reede, 6. november 2009

Toidud veise sisefileest

101. Tournedos Martin
Valmistatakse veiseliha sisefilee peenemast osast.Viilud paksusega 5-6cm, massiga kokku 170g, ümbritseda võib ka pekiribadega. Kuumtöötlemine toimub praadides väheses rasvas, grillitakse, pannakse ka ahju järelküpsema lühikseseks ajaks nii, et liha oleks seest verine ehk medium või vastavalt astmele mida soovitakse

Veisefilee tournedos vürtsika kapsa ja kartuli-oliivipüreega


1 veisesisefileetükk
250 g Savoy või peakapsast
2 piri-piri kauna või kolm seibi värsket punast tšillikauna
2 sl õli
350 g kartulipüreed
7 musta kivita oliivi
3 lehte melissi
3 lehte peterselli
8 lehte värsket tüümiani
1 tl äädikat
1 tl puljongi maitseainesegu
Soola
valmistamisõpetus
Puhasta veisesisefilee kelmetest ja maitsesta soola ning Santa Maria pipraseguga. Pruunista liha pannil ja aseta 180° C juures 15 minutiks ahju. Lõika filee neljaks võrdseks tükiks.
Lõika kapsas peenteks ribadeks, kuumuta pannil õli ja lisa sellele piri-piri kaun või tšilliseibid. Kuumuta segu läbi, lisa kapsas, kolm supilusikatäit vett ja puljongimaitseaine. Kuumuta segu veelkord läbi ja kurna.
Haki oliivid, petersell ja meliss ning sega kartulipüree sisse. Vormi mass lusikate vahel “sigarikujuliseks” ja aseta taldrikule. Tõsta kapsas taldrikule lihaaluseks põhjaks, sellele aseta liha. Kaunista küpsetuspaberi vahel raskuse all (näiteks panni all) küpsetatud peekoniviilu ja tüümiani okstega. Kaunistuseks võid lisada ka paar väikest tšillikauna. Serveeri punase veini kastmega.

102. Chateaubriand Maria
1,3 kg veise sisefileed (1 tk)
0,015 kg võid
Soola, musta pipart
Valmistamine:
Chateaubriand´i tehakse veise sisefilee keskosast, kust lõigatakse 2-4 viilu paksusega 3 cm. Prae lihaviile pannil kõrgel kuumusel 1 minut mõlemalt poolt. Alanda kuumust ning kuumuta veel 1 minut keskmisel kuumusel. Maitsesta soola ja pipraga. Serveeri nt. keedetud kartulite, maitsevõi ja Julienne´i köögiviljadega. Lisandiks sobivad ka võis praetud seened.

103. Filet medaillons Susanna
104. Filet mignon
105. Boeuf a la Tatar Kadi 4-le
Toorained:
  • 500 g Eesti lihaveise delikatesshakkliha
  • 1 keskmine punane sibul
  • porrusibula roheline pehmem osa
  • 2 šarlottsibulat
  • meresoola, musta pipart
  • vutimuna
  • rukkiröst saia või tavalist röstsaia
  • serveerimiseks soolakurki ja punast sibulat
  • praadimiseks võid
  • tüümiani
Valmistamine:
Sega hakkliha sisse peeneks hakitud punane sibul, porrusibul ja šarlott. Maitsesta segu soola ja pipraga. Sega hakklihasegu kätega korralikult läbi. Prae pannil võis röstsaiad. Lõika saiad pooleks. Tõsta saiale 4 cm köögivormi abil 2-2,5 cm kõrgune hakklihasegu. Tee segusse sõrmega väike süvend ja löö sinna sisse vutimuna kollane. Juurde serveeri hakitud soolakurki, ja punast sibulat ning lisa mõned tüümianioksad.

106. Filee strooganov
107. Filee guljašš

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar