esmaspäev, 30. november 2009

Tervislik toitumine

Tervisliku toitumise põhimõtted

Tervislik toitumine on üks igapäevaelu osadest, mis aitab tagada inimese füsioloogilise, vaimse ja sotsiaalse heaolu. Tasakaalustatud toitumiseks vajab organism iga päev kindlat toitainete hulka.
Mitmekülgselt toituval inimesel ei ole vaja kasutada toidulisandeid (täiendavaid vitamiine ja mineraaleineid).
Toiduainete valiku aluseks on 4 põhimõtet: tasakaalustatus, mõõdukus, vastavus vajadusele ja mitmekesisus.
Tasakaalustatus
Tasakaalustatuse tagab toitainete optimaalne suhe igapäevamenüüs. See eeldab toiduainete tarbimist erinevatest toiduainerühmadest, nii et:
• Süsivesikuid oleks päevasest kogusest 55-60%
• Toidurasvu 25-30%
• Toiduvalke 10-15%
• Soovitav päevane toiduga saadav kiudainete hul on 25-35 g.
Mõõdukus
Mõõdukus tähendab, et tarbitav toiduenergia kogus ei ületa kulutatavat energiakogust. Eeskätt puudutab see rasva- ja suhkrurikaste toiduainete tarbimist.
Vastavus vajadusele
Vastavus vajadusele tähendab, et toit peab kindlustama elutegevuseks vajaliku energia saamise ning varustama organismi tarvilike toorainetega. Inimeste vajadused on väga erinevad ja muutuvad elu jooksul. Kui organism saab toiduga liigselt energiat, ei kuluta ta seda ära ning talletab rasvadepoodesse. Pikapeale kujuneb ülekaal ja sellega kaasnevad tervisehäired.
Mitmekesisus
Tähendab erinevaid valikuid nii toiduainegrupis kui toiduainete gruppide vahel. Mitmekülgse valiku korral saame piisavalt kõiki vajalikke toitaineid.

Tervislik kiirtoit

1. Puuviljad ja marjad. Eelista värskeid., sobivad ka külmutatud ja kompotid.
2. Köögiviljad, umbes pool päevasest köögiviljakogusest on soovitav tarbida toorelt.
3. Täisteratooted
4. Lahjad piimatooted.
5. Eelista nahata linnuliha ja ilma nähtava rasvata liha.
6. Muna soovitav päevane kogus on ½ -1 muna, nädalas 3-4 portsjonit
Toiduvalmistamisel eelista viise, mis ei nõua rohket rasva lisamist: hautamist, grillimist, aurutamist, küpsetuskotis küpsetamist jne.
Salatikastme valikul eelista hapukoore ja majoneesi baasil valmistatud kastmetele kas õlikastet (väheses koguses) või jogurtist või mahlast valmistatud kastet.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar