reede, 6. november 2009

Supid

46. Borš Andrei
47. Seljanka Martin
Seljanka on kogu maailmas väga tuntud supp mis on päris vene rahvusköögist.
Tugevasti vürtsitatud rammus supp rohketes lihasaaduste või kalaga.

Koostis:
3 suurt sibulat
4 sl õli
1 dl kuuma vett
100 g paksu kontsentreeritud tomatipastat
1 l kuuma vett
3 tumedat liha- puljongit
3 loorberilehte
10 tera musta pipart
2 kuni 3 hapukurki
200 g viinerit
100 g taist sinki või suitsuvorsti (nt Krakovi p/s vorsti)
praejääke
serveerimine
paksu hapukoort

Valmistamine:
Lõika sibulad pikuti neljaks ja seejärel iga sektor õhukesteks viiludeks. Kuumuta potis õli, lisa sibulad ning prae paar minutit tasasel tulel. Lisa kuum vesi ning hauta tasasel kuumusel umbes veerand tundi, kuni sibulamass on pehme ja kuldkollane.
Lisa tomatipüree ja hauta tasakesi veel mõned minutid.
Lisa keev vesi, loorberileht, pipraterad, pudendatud puljongikuubikud, pikuti poolitatud ja õhukeselt viilutatud hapukurgid, tükeldatud sink, viinerid ja praejäägid.
Lase seljankal aeglaselt keema tõusta, tõsta pliidilt ja lase kaane all 10 minutit järelhaududa.
Soovi korral tõsta loorberileht vahukulbiga välja. Maitsesta lõplikult, soovi korral lisa veidi sidrunimahla.
Tõsta igale portsjonile paksu hapukoort või jogurtit.

Eestipärase seljanka mõnusus rajaneb mitte tavapärasele suurele lihavalikule, vaid hästi läbi haudunud suurele sibulakogusele.








48. Rassolnik Christopher

Läheb vaja:
5-6 kartulit,
500 –600 g liha,
1 keskmine porgand,
1 klaas kruupe,
1 peterseli juur,
1sibul,
3 keskmist hapukurki,
1spl. tomatipureed,
½ klaasi hapukurgi vedelikku,
2l puljongit,
5-6 värsket või kuumutatud seeni, maitse jargi soola, pipart, loorberilehte jm. maitseained.

Valmistamine:
Keeta kõike lihapuljongis. Kruubid puhastada, panna 3 klaasi keedetud vett ja nõrgal tulel aurutuda kuni on pehme, siis pesta ja kurnata. Parast kartulite, porgandite ja peterselli puhastamist – lõigata tukkideks, sibul ratasteks, seened väikesteks tukkideks, samuti ka hapukurk ja kõik koos panna keema puljongisse ja nõrgale tulele. Lõpuks panna sool ja keeta veel 5 – 10 min. Pärast tulelt votmist lisada maitse järgi ülejaanud maitseained ja lasta pisut tõmmata enne lauale andmist

49. Minestrone Marek
50. Köögiviljapüreesupp Toomas
Koostisosad:
Puljong
40g Sibul
100g Porrulauk
100g Juurseller
40g Petersellijuur
2 sl Võid
2 sl jahu
1 dl Rõõsk koort
sool, suhkur
maitserohelist
Valmistamine:
Köögiviljad tükeldada väiksemateks kuubikuteks ja keeta väheses soolaga maitsestatud puljongis pehmeks. Püreerida saumikseriga või köögikombainis. Rasvaine kuumutada, lisada jahu, segada ja kuumutada läbi. Lisada vähehaaval puljongit ja segada ühtlaseks. Lisada köögiviljapüree ja ülejäänud puljong, segada ühtlaseks ning kuumutada koos läbi. Supp maitsestada soola ja suhkruga. Serveerimisel lisada koor ja raputada peale hakitud maitserohelist.
51. Frikadellisupp Cäroly

52. Kana-klimbisupp - Helena - neljale
4 tk kanakintsutükk
1.5 l Vesi
5 tk Kartul
1 tk Porgand
2 tk Kanapuljongikuubik
KLIMBID
1 tk Muna
Sool
1 dl Piim
2 dl Jahu
1 sl Sulatatatud või
peale hakitud maitserohelin

Poolita kanakoivad liigesekohast, eemalda nahk ja kogu nähtav rasv ning pane liha külma vette keema. Korja vahukulbiga ära keemisel pinnale kerkinud vaht. Lisa puljongikuubikud. Lase madalal kuumusel 20 minutit haududa, seejärel lisa tükeldatud porgand ja umbes 5 minuti pärast tükeldatud kartulid. Klimbitainaks sega lahtiklopitud muna hulka vaheldumisi sulatatud võid, piima ja jahu ning maitsesta soolaga. Kui kanakoivad on pehmed, tõsta need vahukulbiga taldrikule jahtuma ja valmista klimbid. Selleks tõsta kuuma vette kastetud teelusikaga pisikesi tainaportsjone keevasse vedelikku ( hoia lusikat vedelikus, kuni klimp ise vette libiseb). Klimbid on valmis, kui need pinnale tõusevad. Eralda kanakoivalt liha, lõika tükkideks ja tõsta potti tagasi. Vajadusel maitsesta suppi veel soolaga.
Serveerimisel puista peale peenestatud tilli või tükeldatud siledaid petersellilehti.

53. Piima-riisisupp Thea-
6le inimesele, 5dl vett, 1,5 dl riisi, 1,5 kuni 2 l piima, 1 sl võid, suhkrut, soola. Keeda riis veega poolpehmeks, lisa piim ja keeda, kuni riis on pehme. Siis maitsesta supp suhkru ja soolaga, lisa või.
54. Hernesupp
Erika-Hernesupp sealihaga-Kalla potti loputatud herned ja umbes pool veest. Leota vähemalt paar tundi, soovitavalt üle öö (herneste leotamine vähendab oluliselt keetmisaega).
Lisa potti ülejäänud vesi ja teelusikaga soola. Pane tükeldatud sealiha ja suitsusink potti. Soovi korral lisa ka hakitud sibulat ja porgandit. Kuumuta keemiseni ja riisu tekkinud vaht.
Keeda suppi tasasel tulel paar tundi, kuni herned on pehmed ja veidi pudrused. Võta liha potist välja, eemalda kondid. Lõika liha pisikesteks tükkideks ja pane tagasi potti.Maitsesta soola ja ürtidega.Lisaks ürtidele võid supi maitsestamisel kasutada paprikat, sinepit, küüslauku, vürtsi jne.

55. Hapukapsasupp Diana -
5le inimesele, 300g sealiha, 1 liiter vett, 300g hapukapsast, 2 sl odratangu või kruupe, 80g porgandit, 60g sibulat, 10 g küüslauku, soola, suhkrut, loorberilehte, 2 sl hapukoort. Pane liha külma veega keema, riisu vaht. Pane liha peale kapsad ja kapsaste peale tangud , riivitud porgand ja sibul. Keeda nõrgal tulel 1-2 tundi. Veidi enne keetmise lõpetamist lisa maitseained. psasuppi võib ka keeta ilma tangudeta, sel juhul sega supi sisse 10-15 minutit enne keetmise lõpetamist 2-3 tl külma veega segatud jahu.
56. Velouté supp
57. Kreemsupp

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar