teisipäev, 10. november 2009

Vitamiinid

Vitamiinid on mikrotoitained, mis ei anna energiat, kuid on eluliselt tähtsad organismi normaalseks tööks. Nad tagavad ainevahetuse õige kulgemise, kaitsevad nakkus- ja viirushaiguste eest, reguleerivad närvide, lihaste ja luude tööd.
Vitamiinid funktsioneerivad põhiliselt ensüümide koostises, mis omakorda omavad paljusid tähtsaid funktsioone inimese organismis.
Ensüümid koosnevad valgulisest osast ja koensüümist. Koensüümisks ongi tihtipeale vitamiin või ta sisaldab vitamiini või on selleks molekul mis on toodetud vitamiinist. Ensüümid vastutavad oksüdatsiooniprotsesside eest organismis. Nad on osade biokeemiliste protsesside (kasvamine, ainevahetus, rakkude taastootmine, seedimine) olulisteks teguriteks. Kuna vitamiinid tegutsevad n.ö. raku tasemel, võib ühe või mitme vitamiini puudus esile kutsuda erinevaid haigusnähte. Paljud inimesed arvavad, et vitamiinid võivad asendada toitu.
Tegelikult aga vitamiinid ilma toiduta ei omastu. Vitamiinidel on oluline osa rasva ning süsivesikute muutmisel energiaks, samuti luu- ning lihaskoe moodustumisel. Välja arvatud mõned erandid, ei ole inimese organism ise võimeline sünteesima vitamiine ja seega peab ta neid saama toiduga.
Vitamiinide üledoseerimine toiduga ei ole võimalik, sest üleliigne transporditakse organismist välja.
Vitamiinide täielikku puudumist nimetatakse avitaminoosiks, üleküllust hüpervitaminoosiks.
Vitamiinid liigitatakse kaheks rasvas ja vees lahustuvuse alusel.
Rasvlahustuvad
A – retinool
D – kaltsiferool
E – tokoferool
F – linool, linoolhape
K – füllokinool
Q – ubikinool
Vesilahustuvad
B1 – tiamiin
B2 - riboflaviin
B6 - püridoksiin
B10,11 - foladiidid
B12 – kobalamiin
C – askorbiinhape
PP – niatsiin
Rasvaslahustuvad vitamiinid
Vitamiin A on rasvlahustuv vitamiin, mis esineb looduses kahel kujul : vitamiin A ja beeta-karotiin.
Allikad
Vitamiin A head allikad on maks, või, munad ja piim. Vitamiini A provitamiini beeta-karotiini leidub taimsetes toiduainetes: porgandid, tumerohelised lehtköögiviljad, apelsinid, sügavkollased ja punased puuviljad.
Vitamiin A tähtsus:
• Vajalik kasvuks ja organismi kudede taastootmiseks
• Vajalik, et hoida nahk sile, pehme ja haigustevaba
• Limaskestade kaitse infektsioonide eest
• Kaitse õhus olevate saasteainete vastu
• Aitab kehva nägemise ja kanapimeduse puhul
• Vajalik luudele, hammastele, vereloomele
• Stimuleerib valkude sünteesi
• Osaleb kolesterooli ainevahetuses
• Ergutab maomahlade sekretsiooni
Vitamiin D
Teda tuntakse päikesepaiste vitamiinina kuna päikese ultraviolettkiired aktiviseerivad kolesterooli vormi, mis on nahas, muutes ta D vitamiiniks.
Allikad
Vitamiini D allikad on kala, kalamaksa- ja tursamaksaõli, liha, maks, kanamunad, rasvane juust, seened, pärm, päikesevalgus.
Enamuse organismi vitamiini D vajadusest annab küllaldane kogus päikesepaistet ja tavaline toitumine. Vitamiini D paremaks omastamiseks on vajalik vitamiin A olemasolu toidus.
Vitamiin D tähtsus:
• Vajalik laste normaalseks kasvuks, kuna selleta luud ja hambad ei lubjastu õigesti.
• Oluline normaalse südametegevuse ja verehüübimise saavutamiseks.
• Oluline stabiilse närvisüsteemi säilitamisel
• Soodustab kaltsiumi imendumist seedetraktis.
Vitamiin E
Vitamiin E on antioksüdant. Kui seedetraktis esineb vitamiin E, on B-kompleksi vitamiinid ja askorbiinhape kaitstud oksüdatsiooni eest.
Allikad
Vitamiin E allikad on rafineerimata taimeõlid (nisuiduõli), seemned, pähklid, sojaoad, oliivid, täisterajahu, lehtsalat, porgand, tomat.
Vitamiin E tähtsus:
• Pidurdab rakkude vananemist
• Muudab tugevamaks kapillaaride seinu
• Hoiab ära või lahustab veretrombe
• Soodustab toitainete transporti rakkudeni
• Vähendab vere kolesterooli sisaldust
• Antioksüdant, mistõttu on tal vähkkasvajavastane toime
Vitamiin K
Põhiline ülesanne organismis on seotud vere hüübimisega, suurendab veresoonte vastupidavust, mõjub valuvaigistavalt, tugevdab lihaseid, takistab organismis oksüdeerumisprotsesse.
Allikad
• Leidub palju kaunviljades, spinatis, rohelises kapsas
• Keskmiselt tomatis, köögiviljades ja kartulis, teraviljatoodetes ja searasvas

Veeslahustuvad vitamiinid
Vitamiin C
Peamiseks ülesandeks on organismi üldise kaitsevõime tõstmine, vähendab organismis allergiat tekitavaid aineid.
Allikad
Vitamiini C esineb värsketes puu- ja köögiviljades. Põhilised allikad on mustsõstar, kibuvitsamarjad, tsitruselised, melon, tomat, kartul, kaalikas, paprika, petersell, till, valge peakapsas, aedmaasikad, apelsinimahl.
Enamik vitamiine asub puu- ja köögiviljade koores ja vahetult selle all.
C-vitamiini defitsiidil võivad ilmneda:
• Stress, töövõime langus, söögiisu kadumine, lihaseline nõrkus
• Vastupanuvõime vähenemine haigustele
• Veritsevad igemed, paistes, valulised liigesed
• Haavade aeglane paranemine
• Hammaste lagunemine
• Aneemia, skorbuut
B-grupi vitamiinid
Kõik B-kompleksi vitamiinid on vees lahustuvad, neid on võimalik kultiveerida bakteritest, pärmidest, seentest ja hallitustest.
B-kompleksi vitamiinid on:
B1 (tiamiin),
B2 (riboflaviin),
B3 (niatsiin),
B5 (pantoteenhape),
B6 (püridoksiin),
B12 (kobalamiin),
B15 (pangaamhape), biotiin, koliin, foolhape, inositool ja PABA (paraamino-bensoehape).
Need vitamiinid on grupeeritud ühise nimetaja “B-kompleksi vitamiinid” alla tänu nende suhteliselt sarnasele esinemisele taimsetes ning loomsetes toiduainetes ning suhteliselt sarnastele funktsioonidele inimorganismis.
B-kompleksi vitamiinid:
• Osalevad aktiivselt organismi varustamisel energiaga,
• Olulise tähtsusega rasvade ning valkude ainevahetuses,
• On asendamatud närvisüsteemi normaalsel funktsioneerimisel,
• Seedeelundkonna lihaste toonuste säilitamisel, naha, juuste, silmade, suu ja maksa tervise tagamisel.
• Suurem mõju on B-kompleksi vitamiinidel, kui neid kõiki tarvitada koos.
• Suured doosid ühte neist vitamiinidest ei oma raviotstarbelist väärtust ning võivad isegi põhjustada samal ajal teiste B-kompleksi vitamiinide defitsiiti.
Üheks B-kompleksi vitamiinide defitsiidi põhjuseks on suurenenud töödeldud toiduainete tarbimine, milledest seetõttu suurem osa B-vitamiine on eemaldatud. Teiseks põhjuseks on suurenenud suhkru tarbimine. Selle tulemusena tekib organismi soolestikus B-vitamiinidele mittesobiv mikrokliima. B-kompleksi vitamiine B1 ja foolhape hävitab alkohol. Vitamiini B1, mis on oluline närvisüsteemile, hävitab ka kofeiin.
Allikad
Pärm, lahja sealiha, kaunviljad, pähklid, täisteraviljatooted, tatar, kaerahelbed, koorega keedetud kartulid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar