neljapäev, 12. november 2009

Taimetoitlus, tsöliaakia, laktoositalumatus, allergia, diabeet

Taimetoitlus
Range taimetoitlus
Ei sööda üldse loomseid produkte, ka mitte muna, piima ega piimasaadusi. Toiduks on teraviljasaadused, puu- ja aedvili, kaunviljad, soja, pähklid ja seemned.
Ovo-laktovegetariaadid
Ei söö liha, kuid toidus on munad ja piim ning piimasaadused ja taimeõli.
Lakto-vegetariaadid
Ei söö liha ega muna. Söövad lisaks taimetoidule piimasaadusi.
Semivegetaarne e. osaline taimetoitlus
Ei sööda punast liha, süüakse kanaliha ja kala.

Tsöliaakia – gluteenitalumatus
e. teraviljavalkude talumatus

Tsöliaakia on haigus, mis tekib vaid päriliku eelsoodumusega inimestel. Haiguse ainukeseks raviks on nisu-, rukki- ja odravaba (soovitavalt ka kaeravaba) dieet. Selline dieet on tuntud ka gluteenivaba dieedina.
Piirkondades, kus toiduteraviljaks on riis, mais või hirss, tsöliaakiat ei esine. Tsöliaakia esineb ligi 2 korda sagedamini naistel kui meestel.
Nisus, rukkis, odras leiduvate valkude toimel kahjustub tsöliaakia haige peensoole limaskest. Sel põhjusel on häiritud vajalike toitainete imendumine. Haigel kujunevad vaevused – krooniline kõhulahtisus, kõhuvalu, liigesevalu. Haige kõhnub, tema kasv peetub. Peensoole limaskest taastub ja vaevused kaovad, kui haige järgib gluteenivaba dieeti.
Gluteenivaba dieedi korral on:
• Keelatud nisu-, rukki-, odra-, ja kaeratooted: sai, leib, tangud, kruubid, koogid, küpsetised, vahvlid, kaerahelbed, manna, pasta, pelmeenid, keeduvorst jpm
• Lubatud riis, tatr, mais, hirss, kõik köögi- ja puuviljad, marjad, mahlad, jpm

Laktoositalumatus
Lehmapiim sisaldab 4-5% piimasuhkrut e. laktoosi. See on liitsuhkur, mis ei saa peensoolest otse verre imenduda. Soolerakkudes moodustuv ensüüm laktaas peab piimasuhkru eelnevalt lagundama kaheks lihtsuhkruks glükoosiks ja galaktoosiks, mis saavad minna läbi sooleseina ainevahetusse. Kui laktaasi on sooles vähe või see koguni üldse puudub, siis laktoos ei lagune või laguneb osaliselt. Imendumata piimasuhkur liigub edasi jämesoolde. Seal lõhustavad bakterid laktoosi gaasideks, mis kutsuvad esile:
• Valuhood
• Kõhupuhituse, korisemise, lahtisuse
Täiskasvanute laktoositalumatus on pärilik omadus, vanemaealistel esineb sagedamini kui noortel.
Laktoositalumatuse puhul:
• Piirata rõõsa piima tarvitamist
• Eelistada hapupiimatooteid
• Tarvitada vähe laktoosi sisaldavaid toiduaineid
• Söömise ajal kasutada laktaasikapsleid
• Süüa juustu (eelistada kõvasid sorte)

Allergiad
Allergia on organismi ülitundlikkus mingi aine või välisteguri suhtes, millega inimene tavaelus kokku puutub.
Tähtsamad allergeenid võib jagada kaheks suureks rühmaks: toiduallergeenid ja tolmsed allergeenid.
Toiduallergia on toidu talumatuse vorm, mida iseloomustab suurenenud tundlikkus mingi toiduaine suhtes.
Kõige sagedamini kutsub toiduallergia esile allergilisi nahalööbeid.
Kõige sagedasemad ja tõsisemad on toiduallergia probleemid esimesel eluaastal. Peamiselt põhjustavad valgurikkad toidud: lehmapiim, muna ja kala. Köögiviljadest: tomat, porgand, hernes, uba. Puuviljadest: tsitruselised, maasikad. Pähklid, šokolaad, kakao.
Mõnikord põhjustab toiduallergiat mitte toiduaine vaid toiduainete lisandid, näit. toiduvärvid.
Toiduallergia avaldusteks võivad olla:
• Kõhuvalu, iiveldus, oksendamine
• Huulte, keele ja suu limaskesta sügelus, kipitus, turse
• Nõgesetõbi
• Nahapõletik
• Allergiline nohu ja silmapõletik
• Kõriturse
• Astma

Diabeet e. suhkruhaigus
Diabeet on erinevatel põhjustel tekkiv energiavahetushäire. Vere suhkrusisaldus püsib pikka aega kõrge ja esinevad häired süsivesikute, rasvade ja valkude ainevahetuses.
Diabeet on tingitud süsivesikute kasutamiseks vajaliku hormooni – insuliini – vähesusest, selle toime nõrgenemisest. Insuliin on hormoon, mis aitab veresuhkrul imenduda rakkudesse ning aitab maksas kaasa kalorite muutumisele säilitusaineks.
Diabeet jaguneb oma tekkepõhjustelt kaheks.
I tüübi diabeet e. insuliinsõltuv diabeet on tingitud sellest, et organism ei suuda sünteesida vajalikku insuliini.
II tüübi diabeet insuliinisõltumatu diabeet, organism küll toodab insuliini, kuid see ei toimi nagu peaks. 90% suhkruhaigetest põeb II tüübi diabeeti, nendest 80% on ülekaalulised.
Suhkrutõbi on krooniline haigus,, mida välja ravida ei ole võimalik, kuid saab hoida kontrolli all.
Toitumisel on tähtis tasakaal ja mitmekesisus. Väga oluline on kiudainerikkas toit, sest see parandab suhkrutasakaalu ja rasvade näitajaid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar