reede, 6. november 2009

Salatid

117. Kartulisalat Mirko - on toit, mille põhikomponentideks on keedetud (harvem muul viisil kuumtöödeldud) tükeldatud kartul ning salatikaste. Kartulisalatile võib olla lisatud teisi aedvilju (porgand, sibul, kurk, õun, hernes, seller), liha- või kalatooteid ja keedetud muna.

Kartulisalat on enamasti külm roog, soe kartulisalat on vähem levinud.

Kastmeks võib kartulisalatil olla õlikaste, majonees või hapukoorekaste. Kesk-Euroopas süüakse õli-äädikakastmega kartulisalatit, millesse kuulub kindlasti sibul; Põhjamaades on tavalisem majoneesist ja rõõsast koorest segatud kaste ning salat on mahedama maitsega.

Eestis on kartulisalat olnud alates 1920.-1930. aastatest peolaudadel armastatud ja tavaline roog. Tüüpilise eesti kartulisalati eelkäijaks võib olla Peterburis töötanud prantsuse koka Olivier' nime kandev salat. Eesti kartulisalati kastmeks on tavaliselt võrdsetes kogustes segatud majonees ja hapukoor. Kartulid keedetakse tavaliselt koorega, jahutatakse ja kooritakse, tükeldatakse umbes 0,5–1 cm küljepikkusega kuubikuteks. Teised tavalisemad koostisained on keedumuna, hapendatud, marineeritud või värske kurk, sibul, konserveeritud hernes ning tükeldatud keeduvorst.

Koostis:

10 kuni 15 koorimata keskmist Keedetud kartulit

5 kuni 6 Keedetud muna

4 kuni 5 Marineeritud kurki + värsket kurki

2 kuni 3 keskmist Sibulat

400 kuni 500 g Keeduvorsti

Soovi korral veel:

Konservitud Rohelisi herneid (ajavad salati kiiresti hapuks!)

1 suurem Paprika

Kaste:

500 g Hapukoort

500 g Majoneesi

hakitud Tilli , Murulauku, Sibulapealseid, Peterselli

Soola

purustatud Musta pipart

Valmistamine:

Keeda kartulid soolaga maitsestatud vees pehmeks. Lase täielikult jahtuda (samal päeval kiiruga keedetud kartulitest ei tule mingi õige salat!)

Salati tegemiseks koori keedetud kartulid ning haki väikesteks kuubikuteks.

Lõika keedetud jahtunud munad väikesteks kuubikuteks või suru kahvliga katki.

Haki kurk väikesteks kuubikuteks. Haki sibul hästi peeneks (soovi korral leota hakitud sibulat veidi külmas vees).

Haki vorst pisikesteks kuubikuteks.

Kaste tuleks eraldi kausis valmis segada. Sega hapukoor ja majonees omavahel. Lisa hakitud tilli, sibulapealseid, soola ja pipart (mida suvisem aeg, seda rohkem lisan maitserohelist). Kalla kaste salatiainetele ning sega õrnalt läbi.

Enne serveerimist lase salatil umbes 2-4 tundi sahvris maitsestuda.


118. Rosolje Andrei
119. Kasukas Kadi
Toorained:
4 keskmist keedetud kartulit
4 keedetud muna
2 salatisibulat
2 keskmist keedetud peeti
2-3 hapukurki
4 tk heeringafileed
500 g hapukoort
220 g majoneesi
Valmistamine:
  1. Keedetud kartul ja peet riivida keskmise riiviga.
  2. Salatisibul, hapukurk ja munad hakkida.
  3. Kui soovitakse tugevamat sibulamaitset, kasutada harilikku mugulsibulat.
  4. Heeringas puhastada ja hakkida.
  5. Soovitav on kasutada sirge serva ja lameda põhjaga klaasanumat.
  6. Toiduained lao kihiti.
  7. Põhja katab riivitud kartul, peale kiht heeringaid, siis sibul, seejärel kas hapukurk või peet, olenevalt sellest, millist maitset rohkem pooldatakse.
  8. Sellises järjekorras laduda anum kuni kolmveerandini, jättes ruumi hapukoorele ja majoneesile.
  9. Koor ja majonees segada ja valada peale.
  10. Enne kastme valamist oleks soovitav sibulad jätta pealmiseks kihiks.
  11. Kui kaste on peale valatud, uuristada puust orgiga või vardaga õhuaugud, et kaste saaks sügavamale valguda.
  12. Jätta külmkappi tõmbama 2-3 tunniks.
  13. Soovi korral võib kaunistada maitserohelise ja munaga.


120. Ceasari salat Toomas
2 portsjonit=
1 broilerifilee
3g soola
1g jahvatatud musta pipart
25g Parma juustu
70g oliiviõli
salatilehti
1 batoonsai

Kaste:
5g Worcestershire’i kastet
2g suhkrut
2g soola
20g küüslauguküünt
20g sidrunimahla
2g jahvatatud musta pipart
15g majoneesi

Valmistamine:
Kuumuta ahi 190 kraadini. Kuumuta pannil õli ja prae kanafilee mõlemalt poolt 5 minutit.Maitsesta soola ja pipraga. Riivi Parmesan. Sega kausis saiakuubikud, õli ja hakitud küüslauguküüs. Laota saiakuubikud ahjuplaadile ja küpseta ahjus 10 minutit.
Rebi salatilehed kaussi ja puista peale pool riivitud juustust ning saiakuubikud.
121. Waldorfi salat Julia.
Kalkuni või kanalihast ameerikapärane salat. Toorained(kahele): 200g grillitud või keedetud kalkuni/kanafileed, 75g majoneesi, 1spl sidrunimahla, 50g varssellerit, 40g kreeka pähkleid, 25g rosinaid, 50g õuna, 50g salatilehti, maitsestamiseks sool/pipar.
Valmistamine: Mõõda majonees suurde kaussi. Lisa sidrunist pressitud mahl ja sega läbi. Lisa ka tükeldatud kanaliha, pähklid, õhukesteks viiludeks lõigatud seller ning rosinad.
Koori ja tükelda õunad, sega kiirelt ülejäänud salati hulka (et need ei jõuaks tumeneda).
Maitsesta soola-pipraga ning lisa vajadusel veel sidrunimahla.
Laota serveerimisalusele salatilehed ja tõsta kanasalat nende peale.
122. Kokteilsalat Kristin
Koostis:
2dl marineeritud seeni
1-2õuna
100g juustu
150g hapukoort
sinepit,soola,suhkrut
Valmistamine :
Haki õunad ja seened.Riivi juust või lõika väikesteks kuubikuteks. Lao salatipokaalidesse kihiti seened, juust ja õunad.Maitsesta hapukoor sinepi, soola ja suhkruga ning vala salatile.
Kaunista riivitud juustu, peterselli ja mõne väikese marineeritud seenega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar