reede, 6. november 2009

Magustoidud

149. Jõhvikakissell Enela
0,5 l jõhvikaid
1, 5 l vett
3,5 dl suhkrut
3 spl kartulitärklist**
1 dl külma vett

Lase jõhvikad koos veega keema ja keeda u 7 minutit. Selle ajaga marjad pehmenevad. Kurna läbi sõela nii, et jõhvikad jäävad sõelale. Vala vedelik potti tagasi ja suru sõelalolevatest jõhvikatest niipalju mahla ja viljaliha läbi sõela vedeliku sisse, kui saad. Lisa suhkur ja lase kissell uuesti keema. Sega kartulitärklis külma veega. Tõsta pott tulelt ja lisa tärklise-vee segu kissellile peenikese nirena. Pane pott uuesti tulele ja kuumuta esimeste keemismullide tekkimiseni. Võta tulelt ja vala kissell teise anumasse jahtuma. Nii lihtne see ongi!
Et vältida kahte ebameeldivat asja kisselli juures-tärkliseklimpe ja "nahka", tuleb kahes kohas olla tähelepanelik: esiteks tärklise lisamise ajal, siis tuleb kuuma kisselli pidevalt segada. Ja teiseks - et ära hoida "naha" teket, puistada valmis kuumale kissellile veidi suhkrut.

150. Karamellkissell- Liis 4 portsjonit
420g suhkrut
840g vett
1l piima
45g tärklist
Valmistamine.
1. Suhkur kuumutada potis kuiva puulusikaga segades, kuni suhkur on vedel ja kuldpruun.
2. Lisada kuumutatud vesi ja segada ühtlaseks.
3. Lisada piim. Segada vaikselt kuni piim on kuum.
4. Lisada klaasitäie külma veega segatud tärklis. Segada kuni kissell saavutab soovitud paksuse.
151. Puuviljakissell Jaanika-
Kissellide keetmiseks värsketest,külmutatud ja konserveeritud puuviljadest surutakse viljad läbi söela. Söelale jäänud kestad ja seemned pannaks veega keema, lisatakse maitseained ja keedetakse.Seejärel vedelik kurnatakse ja kasutatakse kisselli keetmiseks. Vedelik kuumutatakse keema,lisatakse suhkur ja keedetakse. Vedelikule lisatakse ettevalmistatud tärklis, kuumutatakse pidevalt segades keemiseni ja lisatakse eelnevalt valmistatud mahl või püree. Kissell segatakse läbi ja jahutatakse.
152. Puuviljasalat Toomas
Koostisosad:
500g apelsinimahla
maitsejärgi suhkrut
SALAT:
2 apelsini
2 ōuna
2 pirni
2 banaani
100 g viinamarju
½ dl hakitud pähkleid
Valmistamine:
Koori (vajadusel), ja tükelda puuviljad. Sega apelsinimahl suhkruga. Tõsta tükeldatud puuviljad suhkrulahusesse ja tõsta mõne ajaks külma. Tõsta magustoidupokaalidesse, puista üle hakitud pähklitega ja serveeri. Puuviljasalatit võid teha vabalt valitud puuviljadega ja ka serveerida suuremates õõnestatud puuviljades.
153. Leivasupp Diana -
4le inimesele,
3 viilu kuivanud leiba, 4klaasi vett, 3 suurt haput õuna, 3 sl suhkurut, 1/4 tl soola, 1 sl võid, (1/2 klaasi rosinaid), 3 sl rõõska või hapukoort. Vala leivale peale külm vesi ja lase liguneda, kuni leib on pehme. Suru leib kahvliga katki ja pane keema. Puhasta ja tükelda õunad.Lisa õunad supile ning keeda u 10 minutit.Sega juurde maitseained ja või. Kui soovid lisada rosinaid, pese need sooja veega ja lisa supisse koos õuntega.
154. Maasika-siidritarretis Aigi
0,5l aedmaasikaid
1,5dl suhkur
6dl siider(õuna või pirni)
3sl želatiinipulber
1tk terve sidruni mahl
Värsked maasikad viiluta. Pane želatiin 1 dl siidrisse paisuma. Kuumuta ülejäänud siider ja sidrunimahl suhkruga ning sega, kuni vedelik muutub läbipaistvaks.
Sulata želatiin ja sega siidri hulka. Vala veidi jahtunud vedelik marjade peale, lase veel jahtuda ja pane külmkappi tardum

155. Vaniljekaste Thea - 4 portsjonit,
1 muna, 4 dl piima, 2 tl kartulitärklist, 1-2 sl suhkrut, 1 sl vanillsuhkrut. Sega kastrulis muna, piim, kartulitärklis ja suhkur.Lase segul pidevalt vispliga kloppides haududa, kuid mitte keeda, kuni kaste hakkab paksemaks muutuma.Võta kastrul tulelt ära, maitsesta kaste vanillsuhkruga. Klopi vispliga, kuni kaste hakkab leigemaks muutuma, ning jahuta.Serveeri kastet jääkülmana.
š. ... kreem
157. Rukki-pohlavaht Margit- 4 portsjonit
1,5 dl rukkijahu,2dl keevat vett, 3dl külmutatud pohli, 5spl suhkrut, 1tl vanillsuhkrut.
Valmistamine
Mõõda jahu vahustamisanumasse ja mikserda juurde keev vesi. Lisa külmunud
marjad, suhkur ja vanillsuhkur ning mikserda heledaks kohevaks vahuks. Värskete või ülessulanud marjade kasutamisel lase puder enne nende lisamist täielikult jahtuda.
158. Sambuk Marek
159. Magusad pannkoogidKristin
1,5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
3 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1 muna
200 g 10% kohvikoort
25 g Eesti võid (sulata)
veidi soola
Valmistamine : Sega kokku kuivained ja siis ülejäänud. Sega lõpuks mõlemad segud kokku.Prae pannkoogid ning serveeri, vahukoore, marjade ja vahtrasiirupiga.
160. Krepid Kadi
Toorained:
125 g nisujahu
50 g suhkrut
soola
2 muna
1/8 liitrit piima
1/8 liitrit vett
1 sl ōli
2 sl rasvainet praadimiseks
Valmistamine:
  1. Sega jahu, sool ja suhkur.
  2. Lisa munad, järk-järgult piim, vesi, õli nii, et ei tekiks klimpe.
  3. Lase tainal u 60 minutit paisuda.
  4. Prae pannil õliga, keskmise kuumuse juures kuni krepid muutuvad kuldpruunikaks.

161.riisi-šokolaadi puding Susanna
1 l täisrasvast piima
100 g arborio risoto riisi
2.5 sl suhkrut
noaotsatäis soola
2 sl toasooja magedat võid
200 g tumedat 70% kakaosisaldusega šokolaadi
60 g heledaid mahlaseid rosinaid
Valmistamine:
Kalla täispiim paksupõhjalisse potti, lisa arborio risotoriis, suhkur ja sool. Kuumuta keemiseni, pidevalt hoolega segades. Siis alanda kuumust ja hauta riisi tasasel tulel umbes 15 minutit, kuni riis on keenud aga ikka veel al dente. Sega sageli, et riis põhja ei kõrbeks. Tõsta pott tulelt, sega juurde sulavõi. Kui või on sulanud, siis sega õrnalt juurde sulatatud šokolaad. Viimasena lisa rosinad. Jaota puding serveerimis nõudesse ning hoia serveerimiseni jahedas.

162. Saiavorm Katrin

Portsjone
4-6

Valmistusained

1 sai
3-4 õuna või 1 prk õunamoosi
1,5 dl suhkrut
kaneeli
4 muna
500 ml piima

Valmistusviis
1. Lõika sai kuubikuteks ja viiluta õunad.
2. Puista kiht saiakuubikuid võiga määritud ahjuvormi põhja. Lao peale õunaviilud ning raputa üle suhkru ja kaneeliga. Kui kasutad moosi, tõsta lusikaga kiht moosi - suhkrut ja kaneeli pole sel juhul vaja. Seejärel pane taas saiakuubikuid ja õunaviile (või moosi). Jätka seni, kuni aineid jätkub, viimaseks kihiks jäta saiakuubikud.
3. Klopi lahti munad ja lisa piim, sega segamini. Kui kasutad moosi, lisa piimale veidi suhkrut. Vala piimasegu vormi ning jälgi, et see ulatuks peaaegu saiakuubikuteni. Vajadusel kalla piima juurde.
4. Raputa suhkruga üle ja kata fooliumiga. Küpseta ahjus 200°C juures 40 minutit. Võta veerand tundi enne valmimist foolium pealt ära, et saiakuubikud kaunilt pruunistuksid.
5. Serveeri külma piimaga.


163. Kodune Mustikajäätis Margit- 6 portsjonit
2 muna,1dl suhkrut, 0,5 tk sidruni koort,2 dl vahukoort,3dl mustikaid, 0,5 dl suhkrut.
Valmistamine- Eralda munakollased ja -valged.
Pane munakollased, suhkur ning riivitud sidrunikoor ja sidrunimahl kastrulisse. Kuumuta nõrgal tulel segades, kuni segu on helekollane ja kissellitaoline. Jahuta ja vahusta ühtlaseks.
Vahusta munavalged.
Löö rõõsk koor kõvaks vahuks.
Püreeri mustikad ja sega suhkruga.
Sega kokku nii munarebusegu, mustikapüree, munavalgevaht kui ka vahustatud koor. Vala vormi, kata kilega ja pane vähemalt 5 tunniks sügavkülma.
Võta vorm külmast, pane hetkeks kuuma vette ja kummuta sisu välja või tõsta lusikaga portsjonid.
164. Parfee Galina-
3 munakollast, 3/4 dl suhkrut, 3/4 dl vett või mahla,3 dl vahukoort, 2 tl vanillsuhkrut
Sega potis munakollased, suhkur ja vesi.
Kuumuta,vispliga tugevasti kloppides, kuni segu pakseneb.
Lisa vanillsuhkur või mõni muu maitsestav aine.
Vahusta koor ning lisa see kaabitsat kasutades segule.
Vala parfeesegu külmutamist kannatavasse vormi ja lase vähemalt 4 tundi, veel parem järgmise päevani, olla sügavkülmas.
Võta parfee sügavkülmast välja 15 minutit enne serveerimist, kasta vorm hetkeks kuuma vette ja löö parfee kahvliga kaasa aidates välja serveerimisvaagnale.
Kaunista puuviljade või marjadega.





165. ... sorbett Marek

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar